Rapport från Dillenburg

       

På landgestut Dillenburg i den tyska provinsen Hessen genomförs FPZV,s 50 dagars hingstprov. Här håller FPZV även dom årliga premieringarna och stotesterna.

Landgestut Dillenburg är en fantastiskt trevlig anläggning från 17-1800tal. Man har en mycket omfattande hästverksamhet med hingststation och beridarutbildning. Även körversamheten är omfattande och det är en hel del svenska kuskar som varit här och tävlat. Anläggningen ligger praktiskt taget i staden Dillenburg så man har ca 5min gångavstånd från hotellet till stallen. Det är en mycket charmig gammal stad med många korsvirkeshus. Dillenburg ligger ca 70 mil från Puttgarden.

Den 10 november 06 åkte vi ner till Dillenburg för att bevittna en historisk händelse (åtmindstånde i Frieserkretsar) Den första svenska Frieserhingsten skulle genomföra sitt 50 dagarstest för att bli godkänd för avel. Hingsten heter Darco van de Zuiderwaard och ägs av Lena Hulterström och Christer Gillberg, Nässjö.

 

 

Möte vid pumpen på innergården.

      

                 Det gamla ridhuset är mycket vackert med stora kristallkronor. Det används också för fester och musikevenemang.                                          Entrén till stora utomhusbanan.

 

 

På Landgestut Dillenburg hålls även många olika shower och uppvisningar...

 

Sju glada grabbar och en tjej... Här är Darco (andra från h) med sina tre hingstprovskompisar.

 

Hingstarna som genomför 50dagars testet måste vara väl förberedda, både utbildnings och konditionsmässigt. Det är 50 tuffa dagar med två träningspass om dagen. Allt poängbedöms och utvärderas noggrant av chefstränaren. Det är en lång lista med olika bedömningspunkterna men något nedkortat är de olika momenten; karaktär - temperament - utvecklingsbarhet och arbetsvilja - ridbarhet (körbarhet) samt gångarter i dom olika disciplinerna. Ridprovet består av dressyr och terränghoppning. Körningen av dressyr och dragprov. Efter ca halva test tiden rids och körs hästarna av utomstående testryttare och kuskar som ger ett poängomdöme. Hela testet avslutas med en tvådagars bedömning av opartiska statliga domare.

Darco fick fantastiskt bra bedömningar i det mesta, hans poäng i korthet; karaktär :10 poäng i både ridning och körning - arbetsvilja: 9 poäng i både ridning o körning,

utvecklingsbarhet: 10 i körning och 9 i ridning, - hoppning 9 och dragprov 9,5. Testryttarens poäng 9 och testkusk 10 poäng.

För att bli godkänd måste varje delpoäng vara över 6 och det klarade ju Darco med glans. Hans slutpoäng blev 8,5 när alla delmoment sammanräknats. Det gav Darco en andra plats på årets hingstprov.

 

 

Terränghoppningen genomfördes högt upp på en bergstopp utanför stan. Tyvärr var vädret inte det bästa men det gick att genomföra provet utan skador.

Bilderna blev tyvärr inte så bra eftersom det var mörkt och regnade.

Darco värmer upp...

 

Snacka om att hästarna har bra kondition...på förmiddagen gjorde dom ridprovet och efter lunch reds dom ca 4km till terrängbanan och sedan hem igen.

Som man ser är det bra klättring både upp och ner.

 

Anspänning för dragprovet. Hästen ska dra släpa med 300kg belastning 800 m. Vikten beror på underlagets beskaffenhet och testas före provet av en speciell traktor.

Man bedömer sedan hästens vilja, uthållighet och arbetssätt.

 

Darcos bästa gren var utan tvekan körningen. Han fick 10 poäng i flera av körningens delmoment och 10 av testkusken.

Efter avslutat prov firade vi tillsammans med ryttare, tränare och nöjda hingstägare på en närbelägen gammal borg.

Vi fick lära oss att man firar Marten gås i Tyskland så på kvällen blev det blev gåsmiddag a´la Hessen. Gott och trevligt. Ölgås har man ju hört talas om men här var det väl mera gås med öl...

 

Efter några trevliga och lärorika dagar i Dillenburg åkte vi den långa vägen hem med en "go" känsla av att det faktiskt är ett trevligt ställe att i framtiden skicka ev. hingstar till. Personalen hade den riktiga "hästkänslan" och försatt aldrig ett tillfälle att klappa om hästarna. Alla hästarna i de stora gamla stallen var otroligt harmoniska och kelsugna.

Detta var ju faktiskt en för svensk Frieseravel historisk händelse! Nu vet vi att det är fullt genomförbart att få bra hingstar godkända, inte bara exteriört, utan även i  bruksprovsdelen.

Nu har vi alltså två godkända stambokshingstar i Sverige och en till som är exteriört godkänd och troligtvis gör sitt bruksprov nästa år.

 

                                                            vid pennan

                                                               Ulla Haygood

 

Ännu en Svensk hingst har varit i Dillenburg och genomfört godkänt hingstprov!

2-4 november var det dags för 2007 års hingstprov i Dillenburg. Minna Arnbergs hingst Dytmer fan Penjum genomförde godkänt slutprov med totalpoäng 7,6.  Grattis Minna!

Dytmer är ännu inte godkänd exteriört utan får vänta till premieringen 2008 för definitivt avelsgodkännande.