prem06Elisabeth fan it sylroedepaed

zorbaZorba

mr darcyMr Darcy

 

 

Pass & Registrering

FPZV registrerar och utfärdar pass åt renrasiga frieserhästar samt korsningar med godkänd frieserhingst och stamboksfört sto av annan ras.

Om du har en häst registrerad i KFPS som du vill flytta över till FPZV utfärdas inget nytt pass. Passet ska följa hästen livet ut och har inget med de olika stamböckerna att göra - flera pass för samma häst får alltså inte utfärdas!

För att ett pass ska vara giltigt måste det innehålla hästens id-nummer, chipnummer, ifyllt konturdiagram, stamtavla och ägare. Från FPZV får du också ett separat ägarbevis som du ska förvara på ett säkert ställe - INTE tillsammans med passet. Se länkarna nedan för information från FPZV om hästpass och ägarbevis.

För fölen förbereds allt för utfärdande av pass på vår årliga premiering. När fölet visas för domarna gör de samtidigt ett konturdiagram, chipmärker och tar hårprov för DNA (måste tas från både föl och sto).

Om du inte kan komma med ditt föl till premieringsplatsen ska du skicka in språngsedel/betäckningsrapport, hårprov med hårrötter från både föl och sto, ifyllt konturdiagram och chipmärkning underskriven av leg. veterinär.

Glöm inte att anmäla ägarbyte om du säljer din FPZV-registrerade häst! Fyll i och skriv under blanketten Ägarbyte (se länk nedan) snarast möjligt efter försäljningen.

OBS! Den 1 januari 2016 träder en ny version av hästpassförordningen i kraft. Nytt är bland annat att de hästar som kommer in i Sverige och ska stanna längre än 90 dagar behöver göra en kompletteringsregistrering i Sverige, även om de redan har ett pass utfärdat i annat EU-land. De hästar som redan befinner sig i Sverige och har hästpass utfärdade i annat EU-land behöver också registreras som hemmahörande i Sverige. Det är Svenska Hästavelsförbundet som gör den sk "Svenskregistreringen" av frieserhästar som är registrerade hos och har pass utfärdade av FPZV. På SHs hemsida finns information om hur du går tillväga för att tilläggsregistrera din frieser: http://www.svehast.se/h%C3%A4st-med-utl%C3%A4ndskt-pass. Passen ska skickas in till SH senast den 30 januari 2016. Om du har några frågor angående detta går det bra att maila leg. vet. Ulrika Lindström: Knippe2@gmail.com

För övriga frågor angående pass och registrering, kontakta registrator Angelica Nilsson, pumba_lumba@yahoo.se, 0768-553192 eller Lena Hulterström, lena@frieser.se, 0735-141466

Ägarbyte
Information om ägarbevis
Kommentarer till hästpass