Nyheter

bullet Uppvisning på Heden under EM-veckan i Göteborg!

FrieserHästSällskapet kommer att bjuda på uppvisning på Heden vid två tillfällen: onsdag 23/8 kl. 17.00-17.30 samt på torsdag 24/8 kl. 16.00-17.00. Kom och träffa oss & våra underbara frieserhästar där! Träning inför uppvisningen pågår för fullt hos Angelica Nilsson på Flateby Gård i Kungälv. Vi bjuder på några härliga bilder tagna av fotograf Annika Niklasson Adolfsson. Fler bilder finns på vår FB-sida!bullet Medlemsträff i Kungälv!

FrieserHästSällskapet bjuder återigen in till medlemsträff! Vi hälsar alla medlemmar välkomna till Flateby Gård i Kungälv söndag den 18:e juni kl. 12:00. Ta gärna med dig din frieser och testa att rida lektion eller varför inte prova på att rida ett ridprov inför premieringen! Passen hålls av ridinstruktör Angelica nilsson som har stor erfarenhet av frieserhästar och samtlig ridning anpassas för varje ekipage.

Har du ingen egen frieser, kom ändå och njut av de som finns på gården! Vi träffas, fikar och informerar om FPZV - den tyska stamboken, frieserhästen och om föreningens kärnvärden. Stort fokus kommer även att läggas på hästens välmående.

Anmälan krävs och skickas till Torun, torun@frieser.se eller på telefon 0705-128584. Varmt välkommen!

bullet Bruksprov för frieserhingstar (HLP) i Redefin!

Årets 50-dagars bruksprov för hingstar hålls återigen på Landgestüt Redefin (http://www.landgestuet-redefin.de/) som ligger ca 10 mil öster om Hamburg. Startdatum är 30/8, då ska alla hingstar vara på plats och visas under ryttare & framför vagnen för personalen på anläggningen. Detta moment är inget som poängbedöms utan är endast ett överlämnande för att visa träningsledaren att hingsten är säker att rida & köra. Slutdatum är 19/10 (slutprovsdagar 18-19/10). Hingstarna går två träningspass per dag och bedöms på ett antal olika punkter, såsom karaktär, utvecklingsbarhet, rid-/körbarhet, grundgångarter osv.

Nu finns anmälningsblankett och information om bruksprovet att ladda ner från FPZVs hemsida! Klicka HÄR! Har du frågor kring bruksprovet kan du maila Lena Hulterström, lena@frieser.se

bullet Medlemsbladet!

I slutet av januari skickades medlemsbladet ut till alla betalande medlemmar! Hör av dig till kassör Lena Hulterström (lena@frieser.se) om du har betalat in medlemsavgift men saknar bladet i din brevlåda.
För dig som inte betalat och känner att du vill vara med och bidra till föreningens arbete för att bl.a. främja svensk frieseravel är du välkommen att betala in 250:- på föreningens pg 6047575-3 så kommer det ett välkomstbrev på posten.

I årets medlemsblad finner vi bl.a. den högaktuella artikeln om just frieseravel: "Råd till stoägare inför avelssäsongen" skriven av leg.vet. Ulrika Lindström. Intro: "Har du planerat att seminera eller betäcka ditt sto? Som stoägare är det mycket som är viktigt att känna till. Det är inte bara att köra stoet till hingsten och så är hon dräktig efter en vecka! Frieserston har dessutom egenheter som skiljer sig från andra raser och som är viktiga att känna till."

bullet Årsmöte i Tyskland!

FPZVs årsmöte hölls den 8:e april på anläggningen Der Polderhof Friesenpferdegestüt Brümmer i Bunderhee. Representanter från FHSS styrelse reste ner till Der Polderhof för att deltaga i årsmötet. Ett kort reportage med bilder finns på vår FB-sida, klicka HÄR!


Der Polderhof

bullet Föreningskläder!

FrieserHästSällskapet har tagit fram föreningskläder med vår logga på. Kläderna kommer från Hööks Classic Collection. Dessa olika typer av plagg kan man välja på och enbart dessa färger. Bröstlogga vänster sida ingår i priset på alla plagg. Fler bilder kommer snart på plagg med brodyr!

Tillval:
Namn under bröst loggan 49:-
Text på ryggen med FrieserHästSällskapet 179:-
Färg på brodyr text:
Vitt plagg – svart text
Rött plagg – text i silver
Svart plagg – text i silver
Om vi behöver skicka plagget med post tillkommer fraktkostnad. För att få rätt storlek gå in på en Hööks butik och prova. All beställning går via Angelica Nilsson, pumba_lumba@yahoo.se. Vid frågor ring: 0768-553192

bullet Nyheter från FPZV! Uppdateringar i regelboken – ny ZBO 2016!

Under året har FPZV arbetat med uppdateringar i regelboken för att säkerställa ett fortsatt godkännande som avelsförening. Rregelboken är reviderad enligt den nuvarande djurhälsolagstiftningen och FNs riktlinjer om bl. a. arbetsprov (LPO). Den nya ZBO 2016 kan hittas på FPZVs hemsida, fliken Der Verband - Zuchtbuchordnung.

Enligt den gällande lagen om djuruppfödning/genetik ska bestämmelserna i den ursprungliga stamboken följas och i det här sammanhanget har fördelningen av premier justerats enligt följande:

I ursprungsstamboken delas Ster-ston in i "1:a premie Ster" och "2:a premie Ster". Ston som uppfyller gällande kriterier och erhåller bedömningen lägst 8.0 - 1:a premie på premiering kommer att stambokföras med utmärkelsen "Stern Stute 1. Prämie" och kan med ett godkänt arbetsprov samt uppfyllande av övriga gällande kriterier uppnå utmärkelsen ”Modell”.

Om ett 1:a premie Stern-sto genomför ett godkänt arbetsprov och mäter lägst 158 cm i mankhöjd får hon utmärkelsen "Kron-Stute". När hon är 7 år gammal och om hon har fått 2 avkommor erhåller hon utmärkelsen "Modellstute".

Ston som uppfyller gällande kriterier och erhåller bedömningen 7.5 - 7.9 på premiering kommer att stambokföras med utmärkelsen "Stern Stute 2. Prämie". Efter ett godkänt arbetsprov erhålls utmärkelsen "Stern Stute leistungsgeprüft".

Hittills har FPZV-ston ej erhållit utmärkelsen "Kron" och de fick sin Stern-utmärkelse först efter ett godkänt arbetsprov. Justeringen garanterar att ston i FPZV erhåller samma kvalitetsutmärkelser enligt gällande regler i den ursprungliga stamboken.

Eftersom den reviderade ZBO 2016 redan uppfyller FNs nya krav för arbetsprov och övriga eventuella uppdateringar motsvarar den nuvarande djurhälsolagstiftningen kommer fördelningen av premier att gälla redan för 2016 års bedömningar/premieringar. Erhållandet av utmärkelserna " Stern Stute 1. Prämie " samt " Stern Stute 2. Prämie " kommer att finnas med på årsmötets dagordning 2017 för att då godkännas.

Har du frågor eller funderingar kring detta så kontakta gärna Lena Hulterström (lena@frieser.se) eller Torun Hjärtinge (torun@frieser.se) via mail eller PM på FB.

 

webmaster@frieser.se ©it2009