Nyheter

bullet R.I.P. Mr Darcy

Det är med stor sorg vi förmedlar beskedet att familjen Klangestams älskade Mr Darcy har somnat in efter en tids sjukdom. Mr Darcy (e. Melle u. Kim ue. Mark 232 Pref.) föddes 2004 hos familjen Klangestam i Gnesta. Han godkändes på exteriör & gångarter 2009 och stambokfördes i HB I efter godkänt bruksprov i Tyskland 2010. Det kommer en längre artikel om Mr Darcy och familjen Klangestam i medlemsbladet som kommer i januari.bullet Uppvisning på Heden under EM-veckan i Göteborg!

FrieserHästSällskapet bjöd på två välbesökta uppvisningar på Heden! Ett lite längre reportage är på gång, under tiden går det fint att njuta av fotograf Annika Niklasson Adolfssons bilder som finns i länken nedan. Även bilderna från ett av träningstillfällena inför uppvisningen som hölls hos Angelica Nilsson på Flateby Gård i Kungälv är tagna av Annika. Fler bilder finns på vår FB-sida!

Länk till bilder från uppvisningarna: FHSS EM veckan 2017bullet Bruksprov för frieserhingstar (HLP) i Redefin!

Onsdag den 30/8 startade årets 50-dagars bruksprov för frieserhingstar på Landgestüt Redefin (http://www.landgestuet-redefin.de/) i Tyskland! I år deltar 6 hingstar varav 2 är svenskägda: Martin af Vibbleboda & Rink van Hestegaarden. Mer info om dessa två hingstar står vid respektive bild. Vi önskar båda gossarna lycka till och inväntar spänt slutprovsdagarna 17-18 oktober!

Under 50 dagar tränas hingstarna dagligen av sin tilldelade ryttare resp. kusk under övervakning av träningsledaren. Träningsledaren betygsätter hingstarna under perioden på bl.a. karaktär, temperament, inlärningsförmåga och utvecklingsbarhet, grundgångarter under ryttare (skritt, trav & galopp) och framför vagn (skritt och trav) samt ridbarhet och körbarhet. Träningsledarens totalpoäng utgör 45% av hingstens totala slutpoäng.

Efter minst halva tiden anländer testryttare & testkusk som rider & kör alla hingstarna. De delar ut poäng på ridbarhet & körbarhet som utgör 20% av slutpoängen. De två sista dagarna på bruksprovet kallas för slutprovsdagar och de övervakas och bedöms av externa dressyr- och kördomare. Domarna bedömer hingstarna under ryttare samt framför vagnen och poängsätter grundgångarter och rid-/körbarhet. Hingstarna ska också hoppa en terrängbana med ca 8 hinder på max 80 cm och får poäng på detta moment. Domarnas poäng utgör 35% av hingstens totala slutpoäng.

För att bruksprovet ska vara godkänt måste slutpoängen vara lägst 7,0 och ingen delpoäng får vara under 5,0. En hingst som ska kunna upptas i HB I (bli stamboksförd och godkänd för avel i FPZV) måste också vara visad på hingstpremiering (Körung) och där ha fått lägst 7,5 poäng (ingen delpoäng får vara under 6,0). Hingsten ska också vara friröntgad.

Martin af Vibbleboda

f. 2012
e. Beart 411 pref.
u. Wumke fan Panhuys
ue. Fabe 348 Pref.
Ägare: Åsa Holmgren
Uppfödare: Lotta Johansson

Körung 2016: Typ 8.0 / Kvalitet och korrekthet 8.5 / Allm. intryck och utv. 7.0 / Skritt 7.5 / Trav 7.5 / Galopp 8.5 // Totalt 7.79, 2:a premie Ster och Gekört!

 

 

Rink van Hestegaarden

f. 2013
e. Fabe 348 Pref.
u. Trian van Ameland Model Pref.
ue. Reyert 337
Ägare: Anna-Carin Sandberg Jödahl
Uppfödare: fam. J.v.d. Aa-van Hoof

Körung 2016: Typ 8.5 / Kvalitet och korrekthet 7.0 / Allm intryck och utv. 8.0 / Skritt 7.5 / Trav 8.5 / Galopp 7.5 // Totalt 7.80, 2:a premie Ster och Gekört!

 

 

Fotograf: Petra Lönnqvist @hestafoto

bullet Medlemsträff i Kungälv & "Arwen" FPZV Modellstute!

Att solen alltid ska skina då när föreningen hittar på grejor! Ännu en lyckad medlemsdag är genomförd, alltid lika roligt och uppskattat! Här är ytterligare foton från dagen där vi samlades och hade det så trivsamt runt vårt gemensamma intresse - Frieserhästen!

Stort tack till Anna Andersson och Angelica Nilsson för fin riduppvisning och tips om det stundande ridprovet. Stort tack även till Carina på Skårby Hästkonsult för alla värdefulla och tänkvärda tips för att ta hand om sin häst på bästa sätt. Varmt tack till Flateby Gård för att vi får vara hos er, en härlig anläggning där hästar och människor mår bra.

Vi hade även den äran att få dela ut fint diplom och plakett till Erika Johansson som är stolt ägare till vårt första svenskfödda Modellsto! Av naturliga skäl händer det mycket just på västkusten, många av våra aktiva medlemmar bor just därikring och då är det lite lättare att arrangera sådana här tillställningar, men alla ni som har för långt att åka - vill ni fixa något liknande på egen ort så tveka inte att höra av er för tips och råd. Det finns så mycket roligt man kan göra och föreningen hjälper gärna till. Dock sker allt vi gör med ideella krafter så det lokala intresset är av stor vikt att saker ska ske. Men när det väl har skett så blir det som ringar på vattnet - roligt föder roligt!


bullet Medlemsbladet!

I slutet av januari skickades medlemsbladet ut till alla betalande medlemmar! Hör av dig till kassör Lena Hulterström (lena@frieser.se) om du har betalat in medlemsavgift men saknar bladet i din brevlåda.
För dig som inte betalat och känner att du vill vara med och bidra till föreningens arbete för att bl.a. främja svensk frieseravel är du välkommen att betala in 250:- på föreningens pg 6047575-3 så kommer det ett välkomstbrev på posten.

I årets medlemsblad finner vi bl.a. den högaktuella artikeln om just frieseravel: "Råd till stoägare inför avelssäsongen" skriven av leg.vet. Ulrika Lindström. Intro: "Har du planerat att seminera eller betäcka ditt sto? Som stoägare är det mycket som är viktigt att känna till. Det är inte bara att köra stoet till hingsten och så är hon dräktig efter en vecka! Frieserston har dessutom egenheter som skiljer sig från andra raser och som är viktiga att känna till."

bullet Årsmöte i Tyskland!

FPZVs årsmöte hölls den 8:e april på anläggningen Der Polderhof Friesenpferdegestüt Brümmer i Bunderhee. Representanter från FHSS styrelse reste ner till Der Polderhof för att deltaga i årsmötet. Ett kort reportage med bilder finns på vår FB-sida, klicka HÄR!


Der Polderhof

bullet Nyheter från FPZV! Uppdateringar i regelboken – ny ZBO 2016!

Under året har FPZV arbetat med uppdateringar i regelboken för att säkerställa ett fortsatt godkännande som avelsförening. Rregelboken är reviderad enligt den nuvarande djurhälsolagstiftningen och FNs riktlinjer om bl. a. arbetsprov (LPO). Den nya ZBO 2016 kan hittas på FPZVs hemsida, fliken Der Verband - Zuchtbuchordnung.

Enligt den gällande lagen om djuruppfödning/genetik ska bestämmelserna i den ursprungliga stamboken följas och i det här sammanhanget har fördelningen av premier justerats enligt följande:

I ursprungsstamboken delas Ster-ston in i "1:a premie Ster" och "2:a premie Ster". Ston som uppfyller gällande kriterier och erhåller bedömningen lägst 8.0 - 1:a premie på premiering kommer att stambokföras med utmärkelsen "Stern Stute 1. Prämie" och kan med ett godkänt arbetsprov samt uppfyllande av övriga gällande kriterier uppnå utmärkelsen ”Modell”.

Om ett 1:a premie Stern-sto genomför ett godkänt arbetsprov och mäter lägst 158 cm i mankhöjd får hon utmärkelsen "Kron-Stute". När hon är 7 år gammal och om hon har fått 2 avkommor erhåller hon utmärkelsen "Modellstute".

Ston som uppfyller gällande kriterier och erhåller bedömningen 7.5 - 7.9 på premiering kommer att stambokföras med utmärkelsen "Stern Stute 2. Prämie". Efter ett godkänt arbetsprov erhålls utmärkelsen "Stern Stute leistungsgeprüft".

Hittills har FPZV-ston ej erhållit utmärkelsen "Kron" och de fick sin Stern-utmärkelse först efter ett godkänt arbetsprov. Justeringen garanterar att ston i FPZV erhåller samma kvalitetsutmärkelser enligt gällande regler i den ursprungliga stamboken.

Eftersom den reviderade ZBO 2016 redan uppfyller FNs nya krav för arbetsprov och övriga eventuella uppdateringar motsvarar den nuvarande djurhälsolagstiftningen kommer fördelningen av premier att gälla redan för 2016 års bedömningar/premieringar. Erhållandet av utmärkelserna " Stern Stute 1. Prämie " samt " Stern Stute 2. Prämie " kommer att finnas med på årsmötets dagordning 2017 för att då godkännas.

Har du frågor eller funderingar kring detta så kontakta gärna Lena Hulterström (lena@frieser.se) eller Torun Hjärtinge (torun@frieser.se) via mail eller PM på FB.

 

webmaster@frieser.se ©it2009