Gårdagens nyheter

2016

bullet Strandritt på Stråvalla Strand!

Höstens uteritt går i sjöhästens tecken! FrieserHästSällskapet hälsar alla välkomna att följa med på en uppfriskande ritt på Stråvalla Strand den 16:e oktober kl. 13.00. Adressen är Stråvalla Strandväg, 439 65 Varberg. Värt att poängtera att stranden som vi tänkt rida på ligger norr om stranden som är den "vanliga". Denna strand är mycket längre och är godkänd att ha hund/häst på. Vi träffas på stranden, rider i havsbrynet och umgås med varandra och våra hästar. Sedan åker vi hem, förhoppningsvis lika torrklädda som när vi kom. Det blir en rolig dag! Tack Ronja Rignäs, för initiativet och förslaget! Se gärna mer info på vår FB-sida, där ligger ritten som ett evenemang och du kan ställa frågor eller göra inlägg. Har du frågor eller åker vilse på vägen dit kan du också ringa Torun Hjärtinge på 070-5128584.

Väl blött!! eller nej, mött ska det ju vara :D

Ronjas fantastiska sto Zaartje under en filminspelning på Stråvalla Strand!

bullet Premiering!

Vilken FANTASTISK helg! Är så tacksam för att alla verkligen har försökt att göra sitt bästa bästa för att det skulle bli så bra och trivsamt. Vilka fantastiska hästar vi har i vår förening det finns hopp om framtiden. Extra tack till Lars och Hanna som lät oss vara på deras fina anläggning och klippan Torun som gjort så mycket för oss alla. Susanne som bästa sekreterare, Malin som skötte musik med mera Caroline som fixade mat med mera.. Angelica och Anna som var bästa pådrivarna, Fanny och Tord som handler, vår fotograf Annika och SUPERDUKTIGA Alexandra med Ridproven, Ulrika duktigaste veterinären som fixade chipmärkning på fölen med mera och tack till alla andra volontärer som fixade kaffe och fika med mera. Listan kan göras hur lång som helst. Så tack till alla som visade sina fina hästar som gör att sådana här helger blir möjliga! Våra domare från Tyskland var mycket imponerade med vår höga kvalitet och med vårt arbete att bevara och verka för rasen. Så var stolta! Trött och mycket glad är jag :-D / Chatri Wihma, ordf.

Här nedan följer resultaten från bedömningen och från ridprovet samt några av Annika Niklassons fantastiska bilder. Vi lägger inte upp ett separat bildgalleri här på sidan denna gång, utan hänvsiar till Annikas stora album på vår FB-sida, med över 100 foton! Så varsågod och frossa i hennes bilder HÄR.

Klicka HÄR för resultatet från bedömningen.

Klicka HÄR för resultatet från ridprovet.

 

bullet HLP 2016 - Bruksprov för frieserhingstar!

Sedan den 7/9 hålls årets bruksprov för frieserhingstar på Landgestüt Redefin i FPZVs regi. I år gör fem hingstar sitt 50 dagar långa prestationsprov i dressyr, körning och lätt hoppning för att förhoppningsvis få sin titel "leistungsgeprüft", dvs godkänt bruksprov. De hingstar som redan har blivit godkända på exteriör & gångarter på premiering ("Gekört") kan efter godkänt bruksprov bli upptagna i stamboken HBI och är då klara för att gå in i avelsarbete säsongen 2017. Deras avkommor får då, förutsatt att det inte finns några hinder på mödernet, sk "fulla papper". Den 26/10 är det dags för "final exam" - vi önskar alla deltagande hingstar stort lycka till!


bullet Medlemsträff i Kungälv!

Välkommen på medlemsträff i Kungälv söndag den 12:e juni kl. 12.00! Vi träffas först hos Angelica Nilsson på Flateby Gård i Harestad, där det bjuds på gott kaffe och goda mackor! Medan vi mumsar på det får vi se hur man gör sin frieser riktigt fin inför premieringen. Det bjuds på riduppvisning med gårdens frieserhästar och man kan få mycket bra tips om just frieserridning, - en väldig massa frieserprat kommer det att bli!

Frampå eftermiddagen åker vi till Hotel Fars Hatt i Kungälv och avnjuter deras söndagsmiddag med efterföljande dessertbuffé - ett dignande bord med allt gottigt man kan tänka sig! På träffen kommer vi också att tacka av vår förenings grundare och Frieserhästens svenska "urmoder" Ulla Haygood! Har du frågor om visning, exteriör o.dyl. passa på och få råd & tips av en erfaren expert på vår ras.

Klockan 12.00 träffs vi i Harestad och middagen planeras till cirka klockan 16.00. Välkommen med din anmälan senast den 5 juni. Mer info och/eller anmälan: ring/sms:a Torun Hjärtinge 070-5128584 eller maila till torun@frieser.se. För vägbeskrivning se www.flatebygard.se Hoppas vi ses i Kungälv!

Exempel på frisering av frieser! Dixi före & Dixi efter!

bullet Uteritt i Delsjön!

Häng med på en härlig uteritt i fina Delsjön i Göteborg lördagen den 21:e maj kl. 11.00! Samling på parkeringen mitt emot koloniträdgården, kör upp Töpelsgatan - samma gata där Göteborgs Fältrittklubb har sin verksamhet. När man kommit upp en bit i backarna, finns parkeringen väl synlig på höger sida.


bullet EuroHorse 2016!

Vi vill rikta ett STORT tack till alla som bidrog att göra vårt deltagande på Eurohorse till rena frieserfesten! Till oss som stod i montern, till alla er som kom och besökte den. Till alla modiga hästägare som drog ett stort lass (tro oss, vi vet) genom att ta med era hästar och lät så många andra fröjdas av dem. Framför allt tack från våra hjärtan till hästarna - så fantastiska! Vi har spridit vårt budskap om FPZVs avelsmål - att bland annat bevara de olika typerna av friesern, att det finns de som gillar de smäckrare varianterna och så de som föredrar de grövre. Måtte de få kunna välja även i framtiden. Vi passar också på att välkomna alla som blev nya medlemmar! Vi ser redan nu även fram emot nästa års EuroHorse - då ska vi busa dubbelt så mycket i paddocken på mässan!

Klicka på bilden nedan för att komma till ett bildgalleri från mässan!

EuroHorse 2016


bullet Årsmöte 2016!

Årets årsmöte ägde rum i samband med mässan och för den som så önskar finns protokoll och ekonomisk redovisning att få, kontakta sekr. Torun Hjärtinge eller kassör Lena Hulterström. Nya styrelsens sammansättning finns under fliken Föreningen, där finns också alla kontaktuppgifter.

bullet Hingstpremiering i Tyskland!

Den 20-21 februari är det dags för FPZVs hingstpremiering i Tyskland! I år hålls den i Alsfeld på anläggningen Pferdezentrum Alsfeld, An der Hessenhalle 5, 36304 Alsfeld. På lördagen är det ankomst och besiktning av de unghingstar som ska gå sin "Körung", de visas sedan två gånger - en gång på hårt underlag och en gång i manegen. På söndagen visas de redan godkända stambokshingstarna, unghingstarna visas tredje gången och resultaten offentliggörs: "Gekört" eller "Nicht gekört". På programmet står också showinslag och uppvisningar!

bullet Medlemsavgift 2016!

Medlemsbladet har nu skickats ut till alla medlemmar och det finns en inbetalningstalong för årets medlemsavgift med i utskicket. Om du vet med dig att du har betalat in medlemsagvift till föreningen men inte har fått något medlemsblad ännu, skicka ett mail till lena@frieser.se!

bullet Ny hästpassförordning!

En ny version av hästpassförordningen kommer att träda i kraft den 1 januari 2016. Nytt är bland annat att de hästar som kommer in i Sverige och ska stanna längre än 90 dagar behöver göra en kompletteringsregistrering i Sverige, även om de redan har ett pass utfärdat i annat EU-land. De hästar som redan befinner sig i Sverige och har hästpass utfärdade i annat EU-land behöver också registreras som hemmahörande i Sverige. Detta innebär att frieserhästar med pass från FPZV även ska "svenskregistreras" och detta kommer att göras av Svenska Hästavelsförbundet (SH), eftersom FrieserHästSällskapet inte är en stambokförande avelsorganisation för frieser i Sverige.

På SHs hemsida finns information om hur du går tillväga för att tilläggsregistrera din frieser: http://www.svehast.se/h%C3%A4st-med-utl%C3%A4ndskt-pass. Passen ska skickas in till SH senast den 30 januari 2016. Om du har några frågor angående detta går det bra att maila leg. vet. Ulrika Lindström: Ulrika.Lindstrom@dv.sjv.se

2015

bullet Hästmässa i Hannover!

FPZV har rasmonter och uppvisningar på den stora hästmässan "Pferd & Jagd" 3-6 december i Hannover! Det är en mycket stor mässa med närmare 90.000 besökare (i storleksordning med EuroHorse i Göteborg) med ett stort utbud av uppvisningar, clinics osv. i flera olika hallar. På mässans hemsida kan du läsa mer om vad som händer dag för dag: Pferd & Jagd.

bullet Medlemserbjudande!

Vi har tidigare års medlemsblad (2008-2014) i läsbart pdf-format som vi kan maila till dig som är betalande medlem i föreningen. Skicka ett mail till lena@frieser.se så kommer det lite rolig läsning till dig!

bullet Frieser på Botaniska Trädgården i Göteborg!

Ronja Ek och fina stoet Zaartje deltar i publiksuccén Fanny Gréns väg på Botaniska Trädgården i Göteborg under fem föreställningar i juni. Om Fanny Gréns väg:

" Publiksuccén Fanny Gréns Väg är ett magiskt sommarnattspel i Botaniska trädgården i Göteborg. En guidad vandring förvandlas till något helt annat. Under nätterna då tiden vänder visar sig trädgårdens sanna natur. Bara då öppnar sig en glipa mellan tid och rum. Bara då kan man se Änggårdsdottern Fanny Grén söka efter kärleken. Upplev sommarnattens laddning tillsammans med Rabalder, dansare, musiker och de väsen som befolkar trädgården." Du kan läsa mer på www.fannygrensvag.com.

Ronja är mycket stolt över sin Zaartje som har skött sig över förväntan. Tack Ronja för fina bilder!

 

bullet Frieserdag med hingstvisning!

Tack alla deltagare och publik för en trevlig dag på Taffsnäs gård. Stort tack till Terese Klangestam för service och arrangemang! Klicka nedan för att komma till bildgalleri från dagen.

Frieserdag Taffsnäs 2015Frieserdag Taffsnäs 2015 


bullet Årsmöte!

Ett stort tack till alla medlemmar som deltog i dagens årsmöte, så kul att träffa er alla - gamla som nya! Tack till Clara Allberg för ett utmärkt föredrag. Tack till Marie Karlsson för ljuvligt god mat och trivsam lokal. Nu spinner vi vidare på detta och jag hoppas ni alla är med på allt roligt vi har framför oss. Extra tack till den mest fantastiska rasen av alla - friesern - som gör det möjligt för oss människor att få umgås med andra trevliga människor. /Torun Hjärtinge, sekreterare

Så här trevligt ser det ut på Fars Hatt i Kungälv. Ett tjugotal nya och gamla medlemmar hade några trevliga timmar med Friesersnack. Tack Torun och Marie för arrangemanget och välkommen i styrelsen Angelica Nilsson. Stort tack också till Kristina Torrestad, avgående ledamot, för många års engagemang i styrelsen. /Ulla Haygood, ordförandeStyrelsens nya sammansättning hittar du under fliken Föreningen!

bullet EuroHorse 2015!

FrieserHästSällskapet hade i vanlig ordning rasmonter på EuroHorse med frieserhästar i rasthage vid montern och uppvisningar i paddocken. Stambokshingsten Darco van de Zuiderwaard och en av hans avkommor valacken Arragon af Svärtan visades ridna på fredagen av Angelica Nilsson och Pia Bengtsson från Flateby Gård i Kungälv.

Malin Hellstedt och hennes fantastiska showhäst Wout von het Royerhof gjorde återigen en fantastisk uppvisning på lördag och söndag. I år lottade vi ut en provridning på Wout under Malins ledning i paddocken och på vår Facebook-sida finns ett filmklipp med lördagens lyckliga vinnare 10-åriga Linn som fick prova både piaff och stegra. Stort tack Malin och Anna Spathon som reste hela vägen från Stockholm för att visa upp vår fantastiska ras! Klicka nedan för att komma till bildgalleri från EuroHorse 2015.

EuroHorse 2015EuroHorse 2015


bullet Hingstpremiering i Tyskland!

1 mars godkändes tre nya hingstar i Tyskland när FPZV hade sin årliga hingstpremering på anrika hästanläggningen Hessischen Landgestüt Dillenburg. Segrade gjorde Hektor v. Urfftal med 8,0 p. (f. 2010 e. Jannes v. Urfftal u. Mariska v. Urfftal ue. Reinder v't Hop) ägare & uppfödare Sylvia Schädlich, Friesengestüt und Deckstation Oberurff. Reservsieger med 7,68 p. blev Jildert (f. 2011 e. Beart 411 u. Mentha Z. ue. Nykle 309) ägare Helmuth Brümmer, Friesengestüt Der Polderhof. Sist men inte minst(!) godkändes också Henry von Nieslerhof med 7,5 p. (f. 2010 e. Monte 378 u. Jehanneke fan Skarl ue. Tsjibbe 388) ägare Cordula Loderer.

Hektor och Jildert har inte gjort sina bruksprov ännu och är endast godkända på exteriör & gångarter så här långt. Henry gjorde ett godkänt bruksprov i Dillenburg hösten 2014 (slutpoäng 8,0) och är därmed klar för stambokföring samt godkänd för avel!


Henry von Nieslerhof

bullet Medlemsträff med tema Avel & Hälsa!

Tack alla som kom på medlemsträffen! Roligt att viktiga ämnen som hälsa och avel lockade både långväga medlemmar och några nya ansikten. Det blev en lång dag med bra föredrag och många intressanta diskussioner. För er som missade denna träff planeras det för ytterligare ett tillfälle - vi återkommer med mer info!

2014

bullet R.I.P. Melle!

Efter en tids sjukdom beslutade jag den 15.12 att Melle skulle få avsluta ett långt och friskt liv. Han blev nästan 28 år. Melle har lämnat många fina avkommor, både Frieser och korsningar. Han har lämnt två godkända stambokshingstar och en som ska göra bruksprovet nästa år. Ett modellsto och många med bra bedömningar. Flera av hans avkommor har blivit BIS och han själv blev BIS som 25 åring. /Ulla Haygood

 

bullet HLP - Bruksprov för frieserhingstar i Dillenburg!

Svenskägda frieserhingsten Gigantisch v Vaya (Anders 451 x Felle 422) som blev godkänd på exteriör och gångarter på premieringen tog hem segern på bruksprovet i Dillenburg! Gigantisch fick genomgående höga poäng på alla momenten och tog hem titeln Siegerhengst med slutpoängen 8.3. Fantastiskt roligt och vilket välkommet tillskott till svensk avel! Ett stort GRATTIS till ägarna Lars Palmqvist och Hanna Ericsson på Stora Askerö Gård, Orust. Vi återkommer snart med reportage och bilder samt info om Gigantisch på avelssidan.


bullet Premiering med domare från FPZV!

Tack alla deltagare och funktionärer för en lyckad premiering. Mer folk och hästar för varje år. Fantastisk med så många deltagare på ridproven. Domarna var mycket nöjda att se kvalitetsutvecklingen på ridningen.

Vi fick två nya hingstar godkända för bruksprov! Darius (Melle x Nammen 308) och Gigantisch v Vaya (Anders 451 x Felle 422). Klicka på bilden nedan för att komma till bildgalleriet från premieringen. OBS! Alla foton har copyright. De som är märkta med Ronja Ek kan köpas av henne, kontakt via mail: ronja_ek@hotmail.com

Vi har också lagt upp premieringsprogrammet som en pdf-fil, så du kan se ålder och härstamning på varje häst. Klicka HÄR för att komma till programmet.

Premiering 2014 

Klicka HÄR för resultat från premieringen!

Klicka HÄR för resultat från ridprovet!

Fotograf Helena Johansson har också tagit många fina bilder från premieringen: "Här är mina foton från premieringen på Nobynäs http://www.helenajohansson.n.nu/tjanster, scrolla ned en liten bit och klicka på länken "nobynäs 2014". Fotona i albumet är förminskade för webben samt kladdade på med logga. Vid intresse för ev. foto tas självklart logga bort och bilden skickas högupplöst. Går att kontakta mig via hemsidan om man vill. Fotona ligger i den ordningen som hästarna startade."

bullet Uteritt i Barkeryd!

Är du sugen på en uteritt i härliga Smålandsskogen i Barkeryd utanför Nässjö? Välkommen att hänga med på tur söndag den 12/10. Vi rider ett par timmar i varierat tempo och avslutar med en gofika i vår gäststuga efteråt. Kontakta Lena för mer info och anmälan: lena@frieser.se, 0735-141466. För vägbeskrivning, se www.barkerydsfrieser.se

 

bullet Medlemsträff i Barkeryd!

Tack alla som kom på medlemsträffen! Vi hade två mysiga frieserspäckade dagar i Barkeryd och återigen hade vi vädergudarna med oss - fantastiskt! Klicka på bilden nedan för att komma till bildgalleriet från träffen.

Medlemsträff Barkeryd_2014 


bullet Årsmöte och kadriljträning!

Tack alla för ett trevligt årsmöte och kadriljträning på Nobynäs Säteri! Vill du ha en kopia på protokollet från årsmötet går det bra att maila lena@frieser.se. Nya styrelsens sammansättning finns att se under fliken Föreningen. Vi vill tacka avgående styrelsemedlemmarna Annika Niklasson Adolfsson och Malin Hellstedt för er tid och engagemang i föreningen under dessa år och hälsar nya styrelsemedlemmarna Jenny Marek, Clara Allberg och Angelica Johansson varmt välkomna!bullet Frieser på teorilektion!

"Kanske bästa teorilektionen någonsin? Darco och Jack blev inbjudna av Kongahälla Ridsällskap för att visas upp för ett glatt gäng med elever som mer än gärna ville lära om takt, halvhalter, och skillnader på hästar trots samma ras. Känns bra att visa att de finns i flera varianter, att en hingst går att hantera och att en tung kan vara lätt ändå." /Torun Hjärtinge

 

bullet EuroHorse 2014!

Så var det över för denna gången på Eurohorse! En fantastisk helg har det varit! Vi har fått njuta av vackra hästar hela helgen och vår show var den mest besökta av alla! 
Vi har haft så många besökare i vår monter och vi har verkligen lyckats med att nå ut med vårt budskap - att arbeta för att främja den sunda aveln av frieser och att bevara de olika typerna som faktiskt finns. Vi har upplyst om våra godkända svenska hingstar som vi har i den tyska stamboken och vi har berättat om alla roliga saker vi har gjort med våra hästar och kommer att göra i vår förening - föreningen som ser till att det händer! 

Stort tack till alla som gjort det möjligt! Nu ser vi fram emot nya äventyr och välkomnar samtidigt nya medlemmar, jag tror nog att vi har inspirerat en del besökare att ta steget och göra sin dröm verklig precis som vi har gjort - skaffat en frieser och börjat leva livet fullt ut! /Torun Hjärtinge

Hoppas vi ses på EuroHorse 2015!

Klicka på bilden nedan för fler bilder från EuroHorse 2014!

EuroHorse_2014

2013

bullet Premiering!

Stort TACK! till alla deltagare, funktionärer och åskådare som kom och förgyllde årets premiering! Givetvis är vi även tacksamma för vårt samarbete med FPZV som skickar sina domare och ett stort och hjärtligt tack till vår fantastiska handler Ingo Oeppert som reste från Budapest för att hjälpa oss att visa hästarna. Det var många som fotade och nedan visar vi ett axplock från dagen samt resultaten. Klicka på bilden nedan för fler bilder från premieringen. Mycket nöje!

Klicka HÄR för resultatlista.

Premiering_2013

 

bullet Hästveckan i Säve!

FrieserHästSällskapet fanns på plats med monter och frieserhästuppvisning i Säve 9-11 augusti! Klicka på bilden nedan för fler bilder från Hästveckan i Säve.

Hästveckan i Säve

bullet Medlemsträff!

Välkomna på medlemsträff i Barkeryd 8-9 juni! Vi kör en avslappnad helg med lite blandade aktiviteter. Du kan välja att komma med eller utan häst, vara med på alla eller bara någon av aktiviteterna. Det finns också möjlighet till övernattning för både människor och hästar. Lunch och middag på lördag samt frukost söndag kommer att serveras till självkostnadspris. Preliminärt tidsprogram:
Lördag
12.00 Lunch och därefter Klickerträning för din häst med Jenny Marek
16.00 Inför premiering - vi visar hur du förbereder din häst för premiering. Tips på klippning/putsning och förberedande träning samt demo hur en premiering går till. Du får också möjlighet att träna på rid-/körprovsprogrammet för Ster-/Modellutmärkelse.
19.00 Middag. Efter middagen tittar vi på historiska frieserfilmer och pratar frieser såklart.
Söndag
10.00 Långritt ut i smålands fina trollskog.

Tack alla för en härlig helg i Barkeryd! Klicka på bilden nedan för fler bilder från medlemsträffen.

Medlemsträff Barkeryd

bullet EuroHorse!

24-28 april är det återigen dags för EuroHorse i Göteborg! Vi har i vanlig ordning rasmonter inne på mässan, pussvänliga och goa frieserhästar finns att njuta av i rasthagarna alla dagar och lör-sön bjuder Malin Hellstedt (http://malinhellstedt.dinstudio.se/) och hennes underbara valack Wout på uppvisning i paddocken inne på mässområdet. Klicka här för hela paddockprogrammet! Klicka här för ett smakprov med Malin och Wout från EuroHorse 2011. Hoppas vi ses på EuroHorse!

EuroHorse

 

bullet Årsmöte!

Tack alla för ett trevligt årsmöte! Styrelsens sammansättning är uppdaterad under fliken Föreningen. Protokoll från mötet finns att tillgå för medlemmar, vill du ha en kopia maila till sekreterare Torun Hjärtinge (torun@frieser.se). Ett stort tack till Jenny Marek som i både teori och praktik introducerade oss (och Melle!) i klickerträning för din häst (www.nosvis.nu).

Arsmote


bulletKurs i klickerträning för häst!

6 oktober arrangerade FrieserHästSällskapet en kurs i klickerträning för häst med instruktören Ann-Louise Ryrvik (http://affirmativ-traning.se/). Det blev en mycket uppskattad och trevlig inspirationsdag. Klicka på bilden nedan för fler bilder från kursen!

Klickerkurs Mellerud 2012Klickerkurs Mellerud 2012 


bulletPremiering!

Klicka på bilden nedan för fler bilder från premieringen!

Resultat Nobynäs

Premiering_2012Premiering_2012

 

 


Begynnelsebokstav för föl födda 2012 är M, N, O!

Välkomna till världen! Klicka på bilden nedan för fler bilder på årets små underverk.

Föl 2012Föl 2012 

bullet Frieserdag på västkusten!

Söndagen den 27 maj arrangerade FrieserHästSällskapet en frieserdag på västkusten igen! Denna gång blev det på Stall Fandalay strax utanför Kungälv. Det blev en varm, härlig och solig dag med många fina uppvisningar av våra svarta pärlor! Ett stort tack till alla deltagande och funktionärer som tillsammans gjorde denna dag till något alldeles speciellt! Drygt 200 personer valde att njuta av vackra frieserhästar istället för salta bad. Klicka på bilden nedan för ett smakprov från dagen.

Frieserdag 2012Frieserdag 2012 


bullet Årsmöte!

Tack alla för ett trevligt och bra årsmöte! Vi återkommer med snart med protokoll från mötet. Under fliken Föreningen kan du nu se styrelsens sammansättning 2012-2013.

bullet Stort intresse för Frieserhästen på EuroHorse!

FrieserHästSällskapet hade för 8:e året i rad rasmonter på EuroHorse i Göteborg. EuroHorse är Skandinaviens största hästsportmässa och satte i år nytt rekord med 87.495 besökare!

Föreningens rasmonter var välbesökt alla fyra dagarna som mässan var öppen, från 09.00 på morgonen till 21.00 på kvällen. Vid montern fanns också varje dag en livs levande frieser att klappa på och beundra! Torun Hjärtinge hade med sin valack Jack torsdag och fredag. Malin Hellstedt reste ända från Stockholm med sin valack Wout von het Royerhof för att vara med på mässan lördag-söndag. Både Jack och Wout älskar att bli beundrade och bjöd frikostigt på sig själva i rasthagen.

Två gånger på lördagen och en gång på söndagen hade Malin och Wout uppvisningar i paddocken inne på mässområdet. Det var fullt med publik varje gång och uppvisningarna var mycket uppskattade! Malin visade hur hon tränar Wout, visade prov på hans gångarter och snygga trick som spansk skritt och buga. Imponerande att kunna galoppera med en 5-åring i den lilla paddocken! Wout var en riktig stjärna och Malin fick skriva autografer!

Malin Hellstedt är en erfaren och duktig hästtränare och instruktör. Hon är sedan många år tillbaka elev till både Colonel Christian Carde och Arthur Kottas-Heldenberg. Läs mer om Malin och hennes hästar på http://malinhellstedt.dinstudio.se/.

EuroHorse är ett ypperligt forum för FrieserHästSällskapet att visa upp och informera om vår fantastiska ras: Frieserhästen! I samband med Göteborg Horse Show blir det nästa år världscupfinaler i både hoppning och dressyr, vilket bäddar för en riktigt rolig helg. Hoppas vi ses på EuroHorse 2013!

Klicka här för ett smakprov med Malin och Wout från EuroHorse 2011. Klicka på bilden nedan för att se fler bilder från EuroHorse 2012!

EuroHorse 2012EuroHorse 2012 

bullet HLP 2011!

Bruksproven för hingstar är avslutade i Redefin. På FPZVs hemsida finns nu resultat och lite bilder!

 

bullet FPZV-Prämienstute!

Vi skickar ett stort grattis till Stefan Östberg och Marit Lindbom i Dalarna! Deras fina sto Viktoria har tilldelats utmärkelsen FPZV-Prämienstute. Utmärkelsen tilldelas stoet pga fina resultat på hennes avkommor, bl.a. en HB-I son (Jannes vom Urfftal), ett Model-sto samt flera föl som erhållit 1:a premie. Viktoria är född 1998 e. Sjerk ue. Obe 314. Bild på Viktoria från Friesenpferde Oberurff i Tyskland.

 

bullet Premiering!

Även i år genomfördes premiering på två platser: Nobynäs Säteri i Aneby (www.nobynas.se) och Lövåsen i Dalarna (www.hastaktiv.se). Vi vill tacka ALLA deltagare: hästägare, funktionärer, publik för två mycket trevliga premieringar! Grattis till alla fina resultat och på återseende nästa år!

Här nedan finner du resultat och bilder - klicka på respektive bild för att komma till albumet. Det finns också många fina bilder på FrieserHästSällskapets FB-sida. På FPZVs hemsida finns också några bilder från Nobynäs (klicka här). Vi tackar fotograferna Annika Niklasson och Mia Spange för alla fina foton! OBS! att alla bilder har copyright.

Resultat Nobynäs

Resultat Lövåsen

Bilder_Nobynäs_2011Bilder Nobynäs

Bilder_Lövåsen_2011Bilder Lövåsen

Stort grattis också till Kristina Torrestad och Fam. Stanbridge - numera ägare till varsitt Ster-sto! Kristinas sto Nike fick godkänt på körprovet och Fam. Stanbridges sto Weike van der Dries "Arwen" fick godkänt på ridprovet.

bullet Årsmöte!

Tack alla för en stor uppslutning på årsmötet! Ett stort Tack också till Malin Hellstedt & Faeton II för en fantastisk uppvisning i Trick & Kommunikation! Klicka här för protokoll från årsmötet. Under fliken Föreningen kan du se styrelsens sammansättning för 2011-2012. Vi välkomnar våra nya styrelsemedlemmar och ser fram emot ett spännande och händelserikt frieserår!
Verksamhetsplan för 2011:
Deltagande i EuroHorse
Arrangera premiering i september
Skapa en nätbutik för medlemmarna
Ev. arrangera uppvisning på Elmia i oktober
Erbjuda researrangemang till frieseraktiviteter (t.ex. bruksprov och Körung i Tyskland) i samarbete med en resebyrå

bullet Kurs i trickträning och kommunikation!

Fredag 8/4 09.00 - Lördag 9/4 12.00 på Nobynäs Säteri i Aneby. Instruktör är rutinerade Malin Hellstedt som gjorde stor succé på EuroHorse med sin härliga valack Wout. Du kan läsa mer om Malin på hennes hemsida, klicka här. Två platser (med häst) kvar! Kursavgift 1100:-. Övernattning 200:-/ natt inkl. frukost (ta med egna lakan). Lunch 70:-, middag 100:-. Anmälan och förfrågningar till Ulla Haygood, ulla@frieser.se, 0140-770060.

bullet EuroHorse!

Årets mässa blev en stor succé! Vi återkommer snart med reportage och bilder. Se en film här på underbara Wout, Malin Hellsteds härliga valack som charmar mässbesökarna! Här kan du också se en film på Malins uppvisning med Wout i paddocken.

bullet Hingstpremiering i Tyskland!

11-13 mars på Schloss Wickrath! Se FPZVs hemsida för resultat och bilder, klicka här.

bullet 5 svenska stambokshingstar!

De två svenska hingstarna Mr Darcy och Takida som åkte till Redefin i Tyskland tidigare i höstas fick båda godkänd slutpoäng på sina bruksprov. Ett stort GRATTIS till Fam. Klangestam (Mr Darcy) och Kristoffer Johansson (Takida). Detta innebär att vi i Sverige nu har 5 godkända hingstar!

10 hingstar deltog på bruksproven i år. Under 50 dagar tränas och bedöms hingstarna dagligen i olika moment: dressyr, körning, terränghoppning och dragprov. Gångarter, karaktär, arbetsvilja och utvecklingsbarhet bedöms och poängsätts också under resans gång.

Resultat HLP Redefin 2010

Bilder HLP Redefin 2010 - Fotograf Amelie Luthardt

bullet Rintje V. i FEI World Cup Dressage!

Hingsten Rintje V. och Hans Meganck startar i Världscupen i dressyr på Olympia i London 14-15 december! Tisdag 14/12 är det Grand Prix. De 15 bästa går vidare till Grand Prix Kür på onsdag 15/12.

bullet Premiering!

Tack alla funktionärer, hästägare och publik för två härliga premieringar i Lövåsen och Nobynäs! På FPZVs hemsida kan du läsa Dr. Georg Oepperts rapport från årets turné med bilder, klicka här. Duktiga hästfotografen Annika Niklasson har återigen tagit fantastiska bilder på våra svarta pärlor! Du kan se bilderna på Annikas hemsida: www.lorcasfrieser.com/annikaniklasson.html, klicka på Galleri Premiering. Kontakta Annika om du vill köpa bilderna på din häst!

Resultat Nobynäs

Resultat Lövåsen

Kommentar till resultatlistorna: vid sammanräkning av poängen används koefficient 1,2 på skritt och 0,8 på galopp samt 40% på exteriör och 60% på gångarter.

bullet Rintje V. på ryttar-VM i USA !

FPZV-godkända frieserhingsten Rintje V. och hans ryttare Hans Meganck befinner sig på World Equestrian Games i Lexington, Kentucky och gör reklam för Frieserhästen och FPZV!

Med placeringar i internationell Grand-Prix Kür (CID***) under året ingår nu Rintje V. och Hans Meganck i showtruppen "The Friesian Train", bestående av 10 frieser-ekipage. Under invigningen av ryttar-VM den 25:e september genomförde truppen en bejublad kadrilj ackompanjerad av en 100 man stor live-orkester - vilken fantastisk reklam för våra Svarta Pärlor! Klicka här för att se en video från framträdandet.

bullet Kurs i Working Equitation!

28-30 maj arrangerar vi en WE-kurs på Nobynäs Säteri i Aneby! Klicka här för mer information om kursen!

bullet Frieserhästsällskapet på Eurohorse!

Myran och Jack representerade Frieserrasen under torsdagen på Eurohorse!

myran   jack

 

bullet Ny frieserfilm!

”Five countries - twenty nine people - one passion - Friesian horses.” I filmen medverkar bl.a. ”Frieser-påven” Günther Fröhlich, den amerikanska skådespelerskan Jacqueline Collen-Tarrolly, trefaldiga dressyr-champion (tysk Grad IV) Karen Schnoor. Filmen finns tillgänglig i slutet av 2009.
Här kan du läsa mer om filmen, se på en trailer och beställa:
http://www.friesians-themovie.com/

bullet Premiering 2009!

2009 års premiering blev återigen en mycket trevlig tillställning! Tyvärr hade vi inte vädergudarna med oss i år… Lördagen bjöd på ruggigt väder med regn och blåst. Gissa om vi var tacksamma för det nya, fina ridhuset på Nobynäs!

Vi tackar domarna Dr. Georg Oeppert och Michael Bunse för i år. Ett stort tack också till våra fantastiskt duktiga handlers: Ingo Oeppert och Mikael Johansson!

Klicka på länken nedan för resultaten från årets premiering!

Resultat 2009


DeMarco


Joke H


Dionne


Takida

 


Frieserdag på Kongahälla Ridsällskap söndagen den 30 augusti 2009

Denna söndag sprack himlen upp och solen tittade fram för första gången på länge. 12 frieserhästar med ägare mötte upp i Kongahälla för att visa upp vår ras. Ett gäng glada amatörer visade på frieserhästens mångsidighet. Det bjöds på ett varierat program under några timmar. En av föreningens tre godkända hingstar visades. Några visade sina hästar tömkörda. Det kördes enbett och par. Olika ridstilar var representerade i form av modern dressyr, akademisk/klassisk dressyr och NH-ridning. Man visade upp hur ett ridprov går till vid premiering. Två hingstar reds i en spegelritt. Ett sto fick visa att friesern också kan hoppa över hinder. Som avslutning reds en kadrilj med en grupp av åtta hästar, bestående av hingstar, ston och valacker.
Detta lockade drygt 200 besökare som troget stannade i de dryga tre timmar det hela varade. Efteråt har det hörts många positiva kommentarer om evenemanget. Det kan tänkas att det blir en uppföljare nästa år. Många frieserspekulanter fick säkert blodad tand efter detta, så fler frieserar i landet är nog att vänta.

 

 
 
 

 Frieserdagen på HästAktivs anläggning i Lövåsen den 6/7 blev en succé!
Det kom över 200 personer för att se Anders Eriksson "in action". Godkända hingsten Olofsson (Dytmer fan Penjum) visade upp sig från sin allra bästa sida och skötte sig exemplariskt, både riden och senare tömkörd av Anders Eriksson. Olofsson blev beundrad av folk som kom fram och var alldeles lyriska och frågade Minna var hon hade köpt honom och hur man gör för att få köpa en sådan fin häst. Minna blev också tillfrågad om hon ville delta i en rasparad med Olofsson i augusti vilket hon kommer att göra.
Läs mer om frieserdagen i Dalarna här

lovasen-1 lovasen-2

 


 

euroh4euroh3Från Eurohorsemässan 2009
Årets mässa i Göteborg var som vanligt välbesökt och i år hade rasföreningarna fått en bra placering som gjorde att det var trevligt även för de hästar som var med som rasrepresentanter. Torun Hjärtinge var vänlig nog att visa upp sin fina valack Jack. Han gjorde verkligen succé med sitt typiska Frieserutseende och underbara temperament. Han hade fullt sjå att hinna hälsa på alla beundrare som flockades runt hans hage. Stort tack till Torun och Jack, Ulrika, Annika och Chatri.

euroh1 euroh euroh5

 

 

Upp


 

Premiering 2006
Premiering 2007
Premiering 2008
Gemensam premiering i USA
FPZV-uppvisning VM, Aachen
Hingstprovet i Dillenburg